„Tudomány”
– határok nélkül: a SÖR-ENERGIA
A lejárt
szavatosságú
sörből energia lesz – tudhattuk meg a
felemelő hírt[1] 2020. augusztus
24-én: „hetente
150 000 liter lejárt sör felhasználásával havi szinten több, mint 350 000
köbméter biogázt tudtak termelni, mely mintegy 1200 háztartás energiaigényét
volt képes fedezni.”
Mellékkörülményként a hírből megtudhatjuk
még azt is, hogy „A Glenelg szennyvíztisztító átvette a lejárt sört a gyártóktól, hogy biogáz
üzemében energiává alakítsa azt.”. – És (a fenti sugallat szerint) önként
átadta volna azt mindenestül 1200 háztartásnak – miközben a Szennyvízipar nem képes jelentős
külső-energia nélkül működni[2]…
Előbb adnék hitelt
annak, hogy a sörből ily meglepő váratlansággal nyert energiára azonnal ráhasal
és elemészti a Szennyvízipar. – Kell
neki az azokra a folyamatokra, amelyek nemcsakhogy szükségtelenek* de rengeteg
környezeti-kártételt is indukálnak.[3]
* Ez akkor válik
magától-értetődővé, ha valaki már megértette a Vízgazda-rendszerre
alapozható áttérés lehetőségét. Amely rendszer működtetése praktikusan nem
igényel külső energiát[4] a munka
dandárjának az elvégzéséhez – viszont ezalatt kiaknázható
hőenergiát is kínál[5]…
Az értelmetlen pazarlás (legyen az a lejáratos-sör
vagy az energia)
fölötti bánkódásunkat azonban most kíséreljük meg csitítani azzal, hogy az
újdonat energia-fajta által kínált előny hadrafoghatóságát nemesebb célok
érdekében számszerűsítjük.
Jöjjenek hát a számítások:
· Ha egy hónapot
durván-számítva 4 hetesnek vesszük, akkor – a fenti híradás szerint – 1 liter
sör 350000/(4*150000)= 0,58 m3 biogázt ad.
· Ez tehát 580 liter»24 mól-térfogatnyi gáz. [1 mól-tf (24 liter, 25oC-on) 1mól-súlynyi (M
gramm)
anyagot tartalmaz.]
· Ha ennek a 60%-a
metán (kb. ennyit szokott adni az eljárás; a többi ~40% gáz zöme CO2*),
akkor az 14,5 mól-térfogatnyi metán, ami (MCH4=16
figyelembevételével) 14,5*16=232 g.
* Amitől azután
egy másik gárda (szalagcímek, tüntetések, és politikai-nyomásgyakorlás
kíséretében) mindenáron szabadulni kívánna – legyen a módszer akár a föld-alá
dugdosás[6] költséges technológiával
mítifikált módja, akár a kőporos-mezbe
öltöztetett stratégia[7]
· A sörök
alkoholtartalma viszont ~5%.
· A teljes
alkoholtartalomból (mely tehát 50 g/l) maximum 34,8 g CH4 keletkezhet
literenként (ha az alkohol, azaz C2H5OH [M=46] mindkét
szénatomjából metán képződne).
· A maradék
metángáz, azaz 232-35=197 gramm, tehát a liter sör (szerves)
szárazanyag-tartalmából kellene származzon.
· Mivel azok jobbára
szénhidrát-jellegű komponensek (hiszen ilyen termények erjesztéséből készül az
ital), amikben a C:O:H szöchiometriai arányai 1:1:2, így egy MCOH2=12+16+2*1=30
„mólsúlynyi” részlet adhat 1 mólnyi (azaz 16g) CH4-t.
· 197 g metán
képződéséhez tehát minimum 197*(30/16)=369 g szénhidrátnak kellene jelen lennie
1 liter sörben.
· Ha a
biogáz-átalakítás metán-kihozatalának a ~60%-os hatásfokát is hozzávesszük,
akkor ez ~206 g szénhidrát többletet, összesen 575 g szénhidrátot kívánna.
Annyit viszont a praktikus vásárló
is tud, hogy a sör kábé ugyanolyan nehéz mint a víz; tehát az, hogy 1 l sör másfél
kiló legyen, valahol marhaság. Ha viszont a kb. 1 kilónyi 1 liter sörben szűk
60 deka szénhidrát rejtőzne, akkor az nem lehetne folyós ital, hanem inkább egy
kissé elázott kenyér.
Valójában ~6-8 gramm szárazanyag-tartalma
van 1 liter sörnek. Ezt a tudatos-vásárló is könnyedén ellenőrizheti. Pl. a „Kozel” márkájú 0,5 literes dobozos-sörön
ez a vonatkozó információ olvasható: szénhidrát 3,3 g, fehérje 0,5 g.
Azt, hogy a liter sörben levő 6-8 gramm
szárazanyag-tartalom mikor s hogyan változott 369 vagy akár 575 grammra, nem
tartom itt szükségesnek tovább boncolni.
Bizonyára le lesznek
nemsokára fektetve az erre-vonatkozó Söröd-inger™
egyenletek.
[3] Fuggerth Endre: Szenny és Víz (2018) [ISBN
978-615-00-3258-0) https://www.omikk.bme.hu/ 425.015]
[6] pá-Párizs, pp57-64 in Szenny és Víz (2018) [ISBN: 978‑615‑00‑3258‑0 https://www.omikk.bme.hu/ 425.015]
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése